Обвинителният акт по делото за пожара във влака София-Кардам вече е внесен в Окръжния съд в Плевен, съобщи наблюдаващият делото прокурор Валери Мирчев от Окръжна прокуратура в Плевен. Обвиняеми са три длъжностни лица. Най-висшестоящият от тях е Георги Иванов, заместник-директор на „Пътнически превози"-София, съобщи БНР.
На 28 февруари миналата година в кушет-вагона на влака София – Кардам между гарите Червен бряг и Карлуково възникна пожар. Девет от пътниците във вагона загинаха.
Обвинени по делото са и кондукторът на злополучния вагон и началника на влака.  


Пожарът възниква в купе номер 6 на кушет вагона. Незабавно е уведомен шафнерът на вагона, който предприема действия за потушаване на огъня. След като е установено, че пожарът не може да бъде загасен, той спира принудително влака с помощта на аварийната спирачка. В този момент огънят обхваща и спалния вагон.


През декември миналата година Окръжната прокуратура в Плевен повдигна обвинение за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения от страна на началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев. В началото на този месец прокуратурата в Плевен повдигна трето обвинение във връзка с пожара във влака София – Кардам. Георги Иванов, заместник-директор на „Пътнически превози”-София по експлоатация на „Спални и специални вагони, е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Разследването установява, че той е издал заповедта, с която на страничните врати на вагоните са поставени предпазни железни щифтове, които блокират отключващото устройство. /БЛИЦ