24-годишният пазарджиклия Лазар Колев е задържан за убийството на сестрите Белнейски. Той лежи в килия на националното следствие на "Г.М. Димитров" 52 от месец.
В петък ще му бъде повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост. Това призна пред "Стандарт" вчера адвокатът на арестувания Марин Марковски. Лазар Колев в момента изтърпява присъда в Пазарджишкия затвор.
"Става въпрос за дребно престъпление", обясни Марковски. Пред адвоката си Колев твърди, че не познавал сестрите и нямал нищо общо с убийството.
Според Марковски Колев може да бъде обвинен за убийство по непредпазливост. Това означава, че убийството не е предварително планирано и че Колев няма съучастници, коментираха юристи. Пред Нова тв Марин Марковски уточни, че обвинението ще е най-вероятно за транспортно произшествие. "Той не е извършил това престъпление", каза адвокатът. По думите му полицията е в безизходица, работи "на глухо" и търси под вола теле.
Досегашната мишена на прокуратурата бе друг пазарджиклия - Васил Телбизов, известен с прякора си Черногореца.
Той бе задържан и вкаран в затвора по обвинение за сводничество. Чрез близките си Телбизов вдигна скандал, че неправомерно му е взимана кръв в затвора. Пред Нова тв те заявиха, че подозират инсценировка, която да изкара Васил убиец на сестрите.
Според адвокатката му Галя Гълъбова Телбизов бил закопчан с белезници, докато правел обедната си разходка, а после вкаран насила в лазарета, където му взели една спринцовка кръв.
Окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов потвърди, че наистина взетата от Телбизов проба е във връзка с разследваното убийство. "Не мога да разбера защо се притеснява, че го разследваме? Няма имунитет да не бъде разследван, както и всеки друг, и не може да бъде привилегирован. Ако няма защо, да не се плаши", коментира прокурорът. Все още прокуратурата не разполагала с данни от ДНК експертизата на Телбизов. Оказа се, че затворникът има желязно алиби. Според Гълъбова по време на убийството на двете сестри той е бил в затвора в Казичене и е работел на стадион "Раковски". През цялото това време е подслушван и следен със специални разузнавателни средства във връзка с делото за пране на пари срещу него. По това дело Телбизов има присъда от 4 години затвор, която в момента се обжалва във Върховния касационен съд, обясни Гълъбова. Всъщност във връзка с това висящо дело Телбизов е върнат от Франция в България на 16 януари. Той трябвало да присъства на заседанието на 23 януари. След това обаче не бил пуснат, а отново изчаквал в затвора екстрадиция за Париж.
Сестрите Христина и Росица Белнейски бяха намерени зверски убити на 30 януари 2006 г. в местността Грамадите между Брацигово и Пещера. За последно са били видени на 27 януари да излизат от заведението "Болид" в Пазарджик.
По делото имаше две експертизи в България, както и в САЩ и Англия, но те не дадоха резултат. Между българските експерти се разгоря спор дали става дума за катастрофа и последвала имитация на изнасилване или за зверско убийство. /БЛИЦ