Досегашният заместник-председател на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е предложен за назначаване на ръководната длъжност, след като правителството гласува предложение за освобождаване на сегашния председател Драгомир Димитров по негова молба. Освобождаването и новото назначение трябва да бъдат утвърдени с указ на президента Румен Радев, предава Дарик.
Атанас Атанасов има дългогодишен опит в системата за сигурност и отговаря на законоустановените изисквания за заемане на длъжността председател на държавната агенция.

Преди броени дни имаше спекулации, че именно той ще оглави тази длъжност. 


48-годишният Атанас Атанасов е завършил военното училище във Велико Търново и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започва кариерата си през 1994 година в служба "Защита на средствата за връзка" във вътрешното министерство и последователно се издига от оперативен служител-разузнавач до директор на дирекция преди да стане заместник на Драгомир Димитров през април тази година. Говори гръцки и английски, ползва сърбохърватски и руски.