Очевидец, участвал в днешните протести, се свърза с БЛИЦ, за да разкрие какви провокации е имало днес и каква може да е причината за ескалиране на напрежението. 

Той разказва, че в един момент се е намирал в първите редици пред президентството, когато е усетил натиск в гърба. 

"Усетих как някой ме подпира и започва да ме блъска напред, така, че да се блъсна в полицаите, които бяха пред мен, огледах се и видях младеж с маска и черна тениска", разказа той. 

Първият сблъсък между граждани и полиция стана наистина за секунди и сякаш без причина. Хората, които бяха в първите редици започнаха изведнъж да опитват да пробият напред и по този начин започнаха да бутат униформените. Без да окажат сила, те успяха да успокоят напрежението. 

Други, присъствали на протеста, също споделят, че са забелязали как млади мъже, облечени в черно, се присъединяват към останалите малко преди 20 часа. 

Същите тези мъже бяха забелязани и при опитите да бъдат спрени автобусите с хората, дошли да подкрепят правителството на ГЕРБ. Именно те са мятали предмети, камъни и яйца по автобусите и униформените. 

От телевизионните репортажи също стана ясно, че провокациите са били дело предимно на мъжете в черно, пратени с очевидна цел.

Напрежението ескалира отново преди минути пред сградата на МС. 

Мъже с черни фланелки отново опитаха да изблъскат полицаите, омешали се с останалите протестиращи, те мятаха предмети към униформените. Протестът бе окървавен. Ранен е младеж, наложило се е да пристигне линейка, не е ясно какво е състоянието му, има и още арестувани. По все още непотвърдена информация ранени са и няколко униформени, които са били ударени от прелитащите към тях камъни. Също няма данни за тяхното състояние. Към момента пред сградата на Министерски съвет има много полиция, която е обградила целия периметър, след като пристигна подкрепление. Там са паркирани коли на жандармерията, както и около десетина полицейски буса. Полицаите вече отново са с каски, държат защитни щитове и палки. 

Макар и значително по-малко, протестиращите и в в този час стоят в района на "триъгълника на властта" и заплашват, че няма да си тръгнат, но ситуацията към все пак е спокойна. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ