От днес влизат в сила мерките за зелен сертификат в страната. Той е нужен, ако искаме да посещаваме свободно, без да си правим тест за коронавирус, барове, ресторанти, кина, театри, циркове, концерти, музеи и галерии.

Няма как да влезем без документа и в моловете, големите магазини, фитнеси, спортни клубове, басейни и университети.

Работещите в болниците, диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, от днес също са задължени да предоставят зелен сертификат, за да работят.

Изключения има само за градския транспорт, хранителните магазини, аптеките, банките, училищата и държавната администрация.

Парадокс с влизането в моловете заради краткия срок за зелен сертификат
Масово недоволство от бизнеса след новата заповед на служебния министър на здравеопазването. Представители на търговските центрове, заведенията и театрите са силно обезпокоени от краткия срок за спазване на новите изисквания. Голяма част от хората, които работят в моловете, ресторантите и местата за развлечение все още не са ваксинирани и няма как да реагират.От заведенията обявиха, че още днес започват с протестите, а част от магазините в търговските центрове най-вероятно ще останат затворени, докато не изпълнят изискванията.

Вчера в моловете имаше хора, които да си пазаруват за последно, защото нямат сертификат, нямат и намерение да си извадят. Други приветстваха новите мерки и дори смятат, че заповедта е закъсняла.

От българската ритейл асоциация смятат, че мерките които влизат в сила от днес, са по-зле и от локдаун, защото няма да получат никакви компенсации.

Времето ни за реакция беше 27 часа. От днес може би няма да ни отворят магазините, в цяла София от 90 човека персонал, имаме ваксинирани 10, каза Венцислав Николов, зам.-председател на българската ритейл асоциация.

"Първо ние нямаме право да върнем хора, защото не са ги купили в другия условия. Самите артисти по същият начин, ние при всички положения ще играем, но ни трябва гратисен период", коментира пред националната телевизия Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

И заведенията искат гратисен период за изпълняване на новите условия.

Ние казахме, че бихме се съгласили ца работим с такива сертификати, ако те важат за всички български граждани , първо за държавните служители, продължаваме да държим и за теста за антитела, каза Емил Коларов, Сдружение на заведенията в България.

Сред поредните, готови на бунт срещу Радев и протежетата му, са представителите на най-големите търговски центрове - моловете.

Ето какво заявяват те в декларация, изпратена до медиите:

Във връзка със заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването бихме искали да заявим от името на Българската асоциация на ритейл центровете, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, като бихме искали да подчертаем, че отново сме поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение.

В тази връзка за нас ще има и допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за сметка на търговските центрове. Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока.

Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта.

Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата.

Няма никаква яснота кога наемателите ни ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди, а в същото време ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични.

В обектите ни строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурим безопасността на нашите посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им.

От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи.

Правим всичко това, защото вярваме, че партньорските отношения с институциите са ключови за справянето с кризата и можем да разчитаме на съответна помощ от тяхна страна, за да продължим да съществуваме. В заключение бихме искали да напомним, че както и до момента, институциите могат да разчитат на партньорство и желание за диалог от наша страна.

Бихме искали да споделим, че Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията - особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция - и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.

Още днес представителите на заведенията излизат на протест, защото направените досега договорки с министерството на здравеопазването не се спазвали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!