4 икони са откраднати от църквата "Рождество на пресвета Богородица" в ловешкото с. Стефаново в нощта срещу 8 март. Преди това апашите разбили катинара на вратата на храма.
Иконите са с размери 44 на 70 см. Щетите ще се изясняват тепърва. По случая е образувано дознание, съобщи днес ОД на МВР-Ловеч.
За близо три месеца тове е втората кражба на икони в област Ловеч. Преди нея в нощта срещу 11 декември 2008-а 6 икони с размери 116/58 см бяха откраднати чрез взломяване на входната врата от черквата "Св. Архангел Михаил" в с. Крушуна.
През 2007-а срещу 3 март в с. Горско Сливово, община-Летница, кметът Николай Тодоров пък откри липсата на 15 икони от местния храм "Св. Георги Победоносец". Откраднатите иконографските ликове се пазеха в храма от 1881 г. насам. Преди 4-5 лета от същата църква пак неизвестни вандали отмъкнаха 20 икони.
Пак преди две години жертва на иманярски набег стана и черквата "Св. Архангел Михаил" в с. Скандалото, община Априлци. През януари от нея бяха взети 8 136-годишни икони, а близо три месеца по-рано - 9 икони на същата възраст и два потира преди Архангеловден.
Почти невъзможно е да се опазят на сто процента църквите от кражби. По тази причина още през 2007 година били заснети на магнитен носител всички икони в православните храмове в региона.
"Ако нещо се случи, има готовност откраднатите вещи да бъдат популяризирани", заявиха тогава полицаите. Според тях на повечето от храмовете са поставени решетки на врати и прозорци, но пък крадците намират начин да влязат през покрива, дори и стени разрушават.
"Проблемът е сериозен, но в Ловешко се случва рядко. През 90-те години на миналия век кражбите бяха от църкви бяха по-често явление. Голяма част от откраднатите икони и вещи от храмове в региона са намерени и върнати в храмовете", казаха още от полицията. /Гергана Димитрова, БЛИЦ