Десетки ровове, пълни с дъждовна вода, са се появили на много места в страната след обилните валежи. Гьоловете са потенциални убийци, пише вестник Телеграф.

В жегите все повече хора търсят прохлада край много язовири и реки, където изникват импровизирани плажове. Къпането по тези места обаче е на собствен риск, предупреждават експерти. Разрешените плажове у нас са 95, като едва 4 са във вътрешността на страната.

Четирите разрешени за къпане водоема се контролират за качеството на водата - две места са на язовир "Кърджали", едно на язовир "Студен кладенец" и Всички останали места са извън регламента  Директива 2006/7/ЕО за управление качеството на водите за къпане и Наредба № 5 за управление на качеството на водите за къпане, става ясно от информация на МОСВ.

Контролът за спазването се извършва обаче от свръх натоварените покрай ковид кризата инспектори от Регионалните здравни инспекции. В момента обаче много гьолове са се образували в изкопи на строителни обекти, бивша инфраструктура на ТКЗС, използвана за напояване в миналото, както и край по-големите реки. Пълни с дъждовна вода, тези места привличат плувци, предимно младежи от близките населени места. Никой не охранява тези водоеми, не ги почиства и не следи какво става около тях.

Много къпещи се всяка година се засичат в големите реки Марица и Струма. В района на Пловдив вече има изградени камери за нивото на реката при наводнения, които обаче ще дават и сведения за нарушаване забраната за плуване в реката. При язовир „Ивайловград" има плажове, които обаче не се стопанисват от общините като места за къпане, но въпреки това особено през уикендите се пълнят с хора.

Те са предимно край селата Ставри Димитрово, Любимешко, Бориславци и край Маджарово. На плаж без пари хасковлии ходят масово край язовир „Сивата вода". През почивните дни е пълно с майки с деца с надуваеми лодки. Пренебрегвайки табелата, че къпането е забранено, хората поемат риск за живота си и се отдават на гмуркането.

Водоемът, който е в самия край на града, има и концесионер, който обаче държи само част от площта с разрешително за промишлено  отглеждане на риба. Тази част на водоема е единствената под контрол, но къпането е забранено. В София се плажува главно на езерото при Панчарево, както и във водоемите около Околовръстното шосе в Софийското поле, но те са забранени за плаж, а е разрешен единствено риболовът.

В самия град в езерото в квартал „Дружба" също не се допуска да се плува, въпреки че всяко лято забраната се пренебрегва. В езерото, което е построено като микро-язовир „Васил Коларов" през 70-те години край Шумен, всяка година има удавници. Във Велико Търново едни от опасните за къпане места са вировете в река Янтра в района около Царевец,  паметника на Асеневсци и кв. „Асенова махала".

През последните години в тези вирове се удавиха четирима младежи. От всички 91 плажа по Черноморието 20 са потенциално опасните. За тях няма забрана за плажуване и къпане в морето, но всяко лято вземат жертви, особено от туристи, които пренебрегват предупрежденията на спасителите. Причините главно са дънните ями или мъртвото вълнение.

Най-опасни са неохраняемите плажове, намиращи се по Северното Черноморие и далеч на юг. От средата на юли идва мъртвакът. Той се появява според фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, предупреждават опитни водни спасители.

Дългите плажни ивици, колкото и изкушаващи за летовниците, са и толкова опасни. Сред тях е Златни пясъци, където ивицата е дълга, в морето се влиза на плитко, но изведнъж става коварно дълбоко до 1-1,20 м и покрива човек, особено при силно вълнение. Рискован е плажът Кабакум, особено на 100-200 м от Дома на журналиста - има изненадващи подводни ями.

Сред опасните плажове е този на Камчия, който е близо 2 км. На територията на Албена най-сериозен проблем са дънните ями, които всяко лято поглъщат по някой невнимателен турист. Най-рисковано е къпането на обширни я плаж в Камчия, особено край устието на едноименната река, където кипят водовъртежи. Почти всяка година има жертви.

На юг опасности крият плажовете при Иракли, срещу остров Света Анастасия, Гермаката, нос Агалина и Харманите на Созопол. Друг потенциално опасен е плаж Липите, който частично се охранява от спасители на доброволни начала.