Върховният касационен съд промени в условна присъдата на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова за раздадените 53 000 лева бонуси. В началото на април т.г. Софийският апелативен съд осъди Николова на 3 години затвор.
Тя е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране. Цялото обвинение е за общо 53 000 лева, а останалите 5000 лева Николова е разпределила в края на 2011 г. между трима други служители на агенцията.
 
Сега тричленен състав на Върховния касационен съд е изменил ефективната присъда в условна, заради тежкото онкологично заболяване, от което страда бившата шефка на Агенцията по вписванията, предаде "Правен свят".
 
"В конкретния случай, макар степента на обществена опасност на извършеното да е сравнително висока, то личността на Николова, предвид нестабилизираното ѝ онкологично заболяване, водещо до обостреност на депресивните ѝ преживявания, налага извода, че целите на наказанието, и най-вече тези на индивидуалната превенция, могат да бъдат постигнати без изолирането й от обществото. В тази връзка следва да се отчете и изминалият немалък период – близо четири години и половина, от извършване на престъплението до настоящия момент", се казва в решението на ВКС.
 
Заедно с Виолета Николова подсъдими по делото са още шефът на дирекция „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” в Агенцията по вписванията Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова.
 
Райна Иванова бе оправдана от всички инстанции, гледали делото през годините.
 
Стоилова пък беше осъдена на 2 години "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и 3000 лева глоба.
Според съдебния състав не са основателни твърденията за процесуални нарушения и за наличие на противоречие в мотивите на присъдата, сочени в касационната жалба на Тотка Стоилова. Оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание е само формално заявено, без да са посочени конкретни доводи.
 
„Наложеното наказание е съответно на степента на обществена опасност както на деянието, така и на дееца, поради което в тази част решението следва да бъде оставено в сила”, пишат в мотивите си съдиите.
 
Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.