На 8-и август всички погледи ще са насочени към Пекин, тъй като тогава стартират Олимпийските игри. Китай наистина има невероятна култура и история, но тъмната страна на тази азиатска суперсила е все повече на фокус и проблемите със спазването на човешките права, като по време на конфликта в Тибет, предизвигват недоволство из целия свят. По-малко известно е, че стандартите при индустриалното отглеждане на стопански животни в Китай също са изключително ниски, съобщават от Четири лапи.
Жестокото отношение към животните е налице по целия свят, не само в Китай. Но в много аспекти на отглеждането на животни с търговска цел Китай е сред най-изостаналите. Страната е най-големият производител на заешко месо, световен лидер в отглеждането на животни за добив на кожа, втори по производство на пилешко месо (след САЩ) и важен център на незаконната търговия с диви животни. освен това, в Китай се добива и половината от световната продукция на яйца и свинско месо. Това са само малка част от примерите за новопоявяващата се тенденция на грубо незачитане на правата на животните в световната икономика.
Липсата на стандарти за хуманно отношение към животните в Китай води до неописуемото им страдание. Най-новото проучване на Четири лапи разкри ужасяващи условия на отглеждане: снимките на ферми за зайци и добиване на кожи, пазари на диви животни и търговията с кучешко и котешко месо показват истинското ниво на жестокост към животните.

Бързият просперитет на Китай е основният мотив за това развитие. Все повече хора в най-многолюдната страна на света днес могат да си позволят продукти, добити от животни, и копират западния консюмеризъм - с всичките му негативни последици за хора, животни и околна среда.
Основният фактор, който допринася за това положение, са интересите на бизнеса в развитите страни и търсенето на евтини стоки. Големите компании безразсъдно изнасят жестокото отношение към животните в посока Китай. Потребителите в Европа, САЩ и други страни трябва да поемат своята вина за това, че купуват стоки, произведени в Китай. Само един пример - по-голямата част от кожите, добити в Китай, се продават зад граница.
Като използва примери от Китай, Четири лапи се стреми да привлече вниманието към сериозните проблеми при защитата на животните в световната икономика. Петте олимпийски кръга са подходящ символ - те олицетворяват петте континента и показват, че подобряването на условията за животните в Китай е глобално предизвикателство. /БЛИЦ