Червеният сигнал на светофара значи все по-малко за българските шофьори. Пренебрегването му в името на това да преминеш няколко секунди по-бързо става масова практика, която обаче често и напълно логично завършва с инциденти на пътя. Въпреки това водачите не си взимат поука и продължават с нарушенията, както показва и ново видео, заснето от буден гражданин, пише TrafficNews.bg.

С видеорегистратора на колата си той е уловил не едно, а две такива своеволия на шофьори в Пловдив. Първото стряска с показаната наглост. Действието се развива на булевард „Христо Ботев” в посока от Коматевския възел към централна гара. В лявата лента са се наредили десетки автомобили, чакащи да завият наляво на кръстовището с „Любен Каравелов” (до Стоматологичния факултет).

Черен мерцедес минава от лява в средна лента, точно пред нашия читател. Шофьорът на мерцедеса ускорява към кръстовището. Малко преди да го достигне, светва червено. Това обаче не отказва водача – 4 секунди след като е светнало червено, той най-спокойно влиза в кръстовището и завива наляво. Сигурно се е почувствал добре от това, че е прецакал чакащите и че никой не го е ударил насред кръстовището. Но и това можеше да стане.

Втората част на видеото показва нещо, което може би е по-смущаващо. За съжаление, донякъде сме свикнали с шофьорите на леки автомобили, които минават на червено. По-неприятно обаче е да виждаш, когато това правят и шофьорите на автобуси от градския транспорт.

Автобус по линия 113 се движи по булевард „Васил Априлов”. На кръстовището с булевард „България” светва жълто. Шофьорът трябва да вижда това, но въпреки това с висока скорост той влиза в кръстовището, точно когато сигнализацията вече показва червено. Автобусът обаче вече е насред кръстовището, а шофьорът е спестил едно чакане на светофар. Ние няма да му кажем „браво”, защото освен, че нарушава закона, той вози и пътници, за чието здраве също отговаря. А това прави вината му още по-голяма.

И двете преминавания на червено са направени на 26 май, когато времето беше дъждовно и рискът от катастрофа е още по-голям.

Вижте нарушенията във ВИДЕОТО: