Деветото поред издание от телевизионната поредица “Операция Слава”, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, ще се излъчи на 4 април, събота, от 22.30 ч. по бТВ. Гост в първата част ще бъде директорът на Националния военноисторически музей полковник Петко Йотов. Той ще разкаже за най-голямата ни победа в Първата световна война – битката за Тутракан през 1916 г.
В студиото ще бъде показана казашка кавалерийска пика, открита в бойните полета на Добруджа през 1916 г. Зрителите ще могат да видят и снимка на автентичния Брест–литовски мирен договор, подписан от Германия, Австро-Унгария, България и Турция, от една страна, и Русия – от друга. Договорът слага край на руското участие в Първата световна война, откъдето тя излиза като победена страна, докато България е представена в качеството на страна–победител.

Битката при Тутракан е визуализирана с фотоматериали от бойното поле на българската армия, снимки на навлизащата в Добруджа руска войска и много други. Полковник Петко Йотов ще разкаже за българските генерали Стефан Тошев и Пантелей Киселов, както и за руския генерал Зайончковский.

Тутракан е мястото на сражението, в където печелим най-много като значение и губим най-много като хора. 10 315 са убити и ранените български офицери при атаката на Тутраканската крепост.

В рубриката “Уроците на историята” гост ще бъде директорът на историческия музей в град Тутракан – Петър Бойчев, който ще разкаже подробности за знаменитата битка.

“Забравеният герой” в това предаване е още един генерал от Първата световна война, който се бори срещу румънските и руски дивизии в Добруджа – Иван Колев. Той носи специалната, почетна титла – “баща на българската конница”. Командваната от него конница, или кавалерия, се счита за най-романтичния и най-българския тип войска. Иван Колев е и човекът, на когото писателят-класик Иван Вазов е посветил стихотворението “Добруджанската конница”.

В края на предаването зрителите ще могат да чуят марша “Новото гробище над Сливница” по текст на Иван Вазов и музика на Иван Минков. /БЛИЦ