Организацията "Семейна лига" изготви няколко предложения, с които да запази сигурността за децата след трагичният инцидент с 13-годишния Мартин Маринов, който загина при игра на детска площадка, имитирайки предаване на Нова телевизия.
Достъпът на деца под определена възраст до всички телевизионни предавания трябва да се регулира, смятат от организацията.
Към момента предупреждение за неподходящо съдържание на излъчваната по телевизионните канали продукция се появява само в началото на филмите. Според закона за филмовата индустрия те подлежат на категоризация от Националната комисия за категоризация на филми към Изпълнителна агенция „Национален филмов център”. Би трябвало да се помисли за промяна в Закона за радиото и телевизията, която да задължи Съвета за електронни медии и в частност отдел „Направление мониторинг” да изпълняват задължителен предварителен контрол на телевизионните продукции, включващи формати като риалити шоу, ток шоу и т.н.
Нужна е национална информационна кампания за ползата от упражняване на родителски контрол над достъпа на децата до телевизия и интернет, смятат от "Семейна лига". Целта на тази кампания е да им напомни, че те могат и трябва да упражняват контрол върху това, което децата им гледат по телевизията или откриват в интернет. Трагедията с Мартин Маринов не е първият случай, при който дете губи живота си на детската площадка. Вместо да се превръщат в смъртоносни зони, детските площадки трябва да бъдат осъвременени и обезопасени. Под обезопасяване се разбира и монтирането на огради и заключващи се врати, както и осигуряването на денонощно наблюдение от страна на общинските охранителни органи. Практиката е добре позната не само в Западна, но и в Централна Европа и има своите безспорни ефекти – децата се забавляват в безопасна за тях среда, под постоянно наблюдение, без страх от малтретиране и без присъствието на различни опасности от човешки и животински произход, настояват от организацията. / БЛИЦ