Шестима френски тийнейджъри полагат обществено полезен труд в смолянското село Арда като част от нестандартна програма за терапия и превъзпитание. Двама от тях са лежали в затвора. Всички могат да идат зад решетките, ако не се поправят, разказва пред "24 часа" Ясин Дугаш, инструктор педагог към програмата.
Момчетата попаднали в Арда чрез неправителствената организация CER която изпълнява проект към Министерството на правосъдието. Две седмици те се трудят на строежа на беседка, чешма и тоалетна по туристическата пътека към изворите на река Арда.
"За първи път бъркаме бетон с лопати", признават хулиганите. Те са отседнали в семеен хотел, спят по двама в стая и трябва да стават в 8 часа. Денем се трудят, лягат си в 10 часа. Заедно с тях има четирима френски инструктори педагози и трима наети българи.
Всички са от проблемни семейства, от това произтичат и различните им хулигански прояви - най-вече агресия, кражби, бягства. И шестимата са напуснали училище, нямат професия. Нямали какво да правят, освен да се шляят и да се забъркват в бели.
В селото след работния ден им организират кратки екскурзии из района и посещения по местни атракции. Ходили са до Агушевите конаци в Могилица, качвали се по въжетата в Градината на Тарзан. Още първата вечер ги посрещнали в хотела с чеверме за вечеря. "Стояха с часове да гледат как се върти, беше им много интересно", разказва пред изданието собственикът Федя Аргиров.
Младежите са пристигнали у нас на 27 август и най-напред били в Рила за планински преходи. Целта на програмата е те да са далече от цивилизацията и да придобият навици за оцеляване. Ходили до Мальовица и Белмекен, спали на палатки. След това започнало 19-дневно обикаляне на Родопите.
Ходенето е първата част от терапията - излизане  от цивилизацията в абсолютно непозната среда. От българска среда са имали трима планински водачи. За втората част от терапията обучителите се сменили, влязла и психоложка, която по няколко часа дневно разговаря с по трима от наказаните.
Пълните разходи на ден за дете по програмата са 400 евро. Един ден за шестимата младежи излиза 2500 евро - като се включат самолетните билети, спане, храна, транспорт, заплати на инструкторите и всичко останало, разкрива изданието.
Престъпността сред младежите във Франция е много голяма, разказали организаторите. В страната има 3 затвора за малолетни - в Лион, Марсилия и Клермон. Сега държавата иска да ги закрие.
CER е една от малкото  организации във Франция, които имат серетификат да извеждат младежи в чужбина. Досега са водили хулигани в Буркина Фасо, Мароко, Турция, Сенегал, Мавритания. За първи път идват в България. /БЛИЦ