Тримата задържани и осъдени в Гърция за шпионаж наши сънародници се завърнаха днес през Ново село и вече са в родното си село Покрован, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. Днес след обяд на граничния пункт адвокатката на осъдените Илиана Власакидо каза, че гръцката държава няма повече никакви претенции към тримата ни сънародници.
Сержант Йордан Чапов, съпругата му редник Димитрина Чапова и Георги Граматиков бяха осъдени по на 15 месеца по бързата процедура.
Димитрина и Георги са от Ивайловградското село Покрован и до скоро са живели в родното си село.

Кметът на Покрован Атанас Димитров разказа пред БЛИЦ, че Йордан 11 години е превозвал дървен материал от Йвайловградско за Гърция и знае гръцкото пограничие като петте пръста на ръката си. Просто не са му необходими снимки на стратегически обекти. Кметът разказа още как в сряда са ходили в Орменион заедно с близките на Йордан, за да платят гаранцията на задържаните. Заедно с таксите и глобите и по 1000 евро гаранция, нашенци са платили по 2000 евро на човек.
Тази нощ Покрован едва ли ще заспи. Селото е разстлало софрите и посреща по стара българска традиция изпатилите екскурзианти. /БЛИЦ