Нова съдебномедицинска експертиза може за пореден път да смекчи тежките присъди на петимата полицаи, обвинени за смъртта на Чората. Това ще стане, ако адвокатите на Мирослав Писов и колегите му поискат такава да бъде назначена и тя докаже, че Димитров е починал не от полицейските удари, а от сърдечен проблем.
 "Сегашната експертиза не отговаря каква е причината за смъртта на Ангел Димитров", твърди Иво Найденов, адвокат на главен сержант Янко Граховски, пише в. "Стандарт".
Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на спецоперацията "Респект".
Подсъдимите - майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски, получиха по 16 и 18 г. затвор. Присъдите им бяха намалени, след като на 9 ноември м. г. те получиха съответно по 19 и 18 години лишаване от свобода. На 20 февруари 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане. Предстои думата да си кажат Военно-апелативният и Върховният касационен съд.
Около направените досега експертизи имаше доста разминавания. След първата аутопсия д-р Златко Колев от ВМА слага диагноза "кардиогенен шок". Той обаче не уточнява, че може да е настъпил в резултат на побоя. На другия ден официалните източници в МВР твърдят пред медиите, че "Ангел Димитров-Чората е починал от естествена смърт". Роднини на починалия обаче поискаха повторна експертиза и погребението бе отложено. На 19 ноември 2005 г. петчленен състав от съдебни лекари извършва повторна аутопсия. В нея участват: проф. Стойчо Раданов от катедра "Съдебна медицина" в София, проф. Цанка Юрукова - завеждащ "Патология" в "Св. Екатерина", д-р Златко Колев - завеждащ "Съдебна медицина" във ВМА, както и двама местни лекари. "Смъртта на Димитров е насилствена, свързана с нанесени травми", обобщава проф. Раданов. Причина за смъртта са черепно-мозъчна травма и руптура на аортата. Раданов обяснява, че по време на фаталната нощ Чората не е получавал инфаркт, както твърдяха от МВР след инцидента. "Дали са искали да го убият - според мен не. Целели са да нанесат телесни повреди", коментира Раданов. На последното съдебно заседание на 29 септември са изслушани двама от трите вещи лица, направили първата съдебномедицинска експертиза на Димитров. Те посочват, че не могат да обсъждат заключенията, а могат да обяснят само технологията, по която са направени.
Смъртта на Раданов може да повлияе и на проточилото се разследване на зверското убийство на сестри Белнейски от Пазарджик преди близо три години. Телата на двете момичета бяха открити на 31 януари 2006 година в местността Грамадите между Пещера и Брацигово. По случая бяха направени две съдебномедицински експертизи. Твърденията на патоанатома доведоха до обрат в разследването. Професор Раданов заяви, че първоначалните заключения на колежката му доц. Грозева са подвели разследващите. Повече от година следствието работи по версията, че двете сестри са убити с удари по главата и телата им захвърлени. Раданов беше категоричен, че момичетата не са насилвани, а катастрофа е причина за смъртта им. От счупванията на костите става ясно, че е имало удар с твърд предмет, а изнасилването е било симулирано. Британски специалисти също потвърдиха, че децата най-вероятно са били прегазени. "Не може да се твърди, че Росица и Христина Белнейски са загинали при катастрофа", заяви обаче окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов. Наскоро той съобщи, че срокът за разследването по убийството на двете сестри ще бъде удължен, защото има планирани процесуално-следствени действия, за които е нужно време. "Обстоятелството, че този човек е починал, не прави експертизата му недействителна. Тя е приложена по делото. Това не е първото вещо лице, което е починало и е оставило след себе си експертиза, по която съдът не се е произнесъл и делото не е влязло в съда. Има процесуални способи за преодоляване на такъв род случващи се факти", коментира прокурор Даскалов. Според него самото разследване ще посочи дали е необходима разширена, арбитражна или друга експертиза. Той обаче бе категоричен, че "на този етап въпросът за трета експертиза не стои на дневен ред". /БЛИЦ