Софийски градски съд /СГС/ осъди на две години условно с пет години изпитателен срок следователят Христо Станчев за това, че е искал подкуп от 15 000 евро, за да прекрати дела срещу бизнесменът Стоян Янчев. Освен условната присъда Христо Станчев ще трябва да изплати и разноските по делото, които са оценени на 614 лева.
За виновен бе признат и посредникът в сделката адвокатът Георги Ангелов, който получи присъда административна глоба от 5000 лева. След решението на съда адвоката на Христо Станчев Ани Крулева заяви, че ще обжалва присъдата. Според нея няма доказателства за извършеното престъпление. Тя за пореден път обвини изнудвания бизнесмен Стоян Янчев, че е посредник на НСБОП. Защитникът на Станчев е категоричен, че следовател не може да прекрати дело, а това нещо е в правомощието на прокурора. Адвоката видя натиск от ЕС за по-бързо приключване на делото.
Христо Станчев бе хванат през есента на 2004 година с получени 1000 лева от сделката, за която прокуратурата твърди, че той е искал 15 000 евро.  Бизнесменът Стоян Янчев е занесъл парите като по тялото му са монтирани устройства за подслушване, чрез които прокуратурата използва специални разузнавателни средтва срещу осъдения за подкуп следовател. Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред по-висша апелативна инстанция.
Милан Николов, БЛИЦ