Освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание – глоба от 1 000 лв., наложи Сливенският военен съд по делото срещу полицая Митко Чавдаров от ямболското село Бояджик, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Чавдаров бе освободен от наказателна отговорност. Въпреки това, адвокатът на подсъдимия Димитър Ников от ямболската адвокатска колегия бе категоричен, че ще обжалват присъдата пред Военно-апелативния съд. Заседанието се гледа вчера от 9.00 часа. Обвинението, повдигнато от група роми бе, че служителят на реда им е нанесъл побой. Това е станало на 9 февруари тази година. През нощта младши инспектор Чавдаров е заварил групата да се катери по пилона с националния флаг в двора на селското училище и да къса знамето. На сутринта той ги привикал, за да им снеме показания. Четирима от групата имат медицински свидетелства за нанесени им при този разпит леки телесни повреди. По време на делото стана ясно, че групата ромски младежи в късните нощни часове се забавлявали като се катерили по пилона на знамето в училищния двор, за да скъсат националния флаг. Според предварителната им уговорка, който не успеел да стори това “геройство”, трябвало да почерпи каса бира.
По думите им, те били затормозени и от това, че полицаят ги осветил с фенерчето си. Обвинението срещу полицая Митко Чавдаров бе, че при изпълнение на служебните си функции е нанесъл побой на повече от едно лице (на три лица, тъй като единият от оплакалите се в момента е в чужбина и е изваден от делото, за да не се протака то излишно). Обвинението е по чл. 131 от НК. „В случая сме в една от диференцираните процедури на НПК – свързана с освобождаването от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, което е задължително да се приложи, щом са налице условията за това”, поясни адвокатът на подсъдимия Димитър Ников от ямболската адвокатска колегия. Той обясни също, че макар правно да не са свързани, делото срещу полицая и отказът на Ямболската окръжна прокуратура да образува дело срещу групата роми за поругаване на националния трибагреник, са логически свързани.

Вчера бе второто заседание на съда, което също както и първото, се проведе при закрити врата. То приключи около обяд, а съдията по делото ст. лейтенант Мая Йорданова обяви присъдата в 15.00 часа.
„Делото е тенденциозно. Ще се прибера в селото си със срам, а оттук нататък едва ли ще намеря полицай, който да се наеме да охранява жителите, още по-малко националния флаг”, коментира кметът на с. Бояджик Герган Герганов. Той, както и адвокат Ников, са категорични, че присъдата означава и дисциплинарно уволнение за полицай Чавдаров, според Закона за МВР.

Бояджик ще пропищи от ромите, след присъдата над полицая

Кметът на с. Бояджик Герган Герганов ще постави днес въпроса за осъдения полицай Митко Чавдаров пред общинските съветници. “Не може да се мери с двоен аршин – и българи, и роми са граждани на страната, и са с еднакви права. Разбрах, че същият съдебен състав ще гледа делото и на полицая от Бургас /граничният полицай, който застреля турчин-бракониер, влязъл нелегално в наши териториални води да лови риба край Резово/, познайте какво ще стане”. Кметът изказа опасения, че след този парадоксален изход на делото, в Бояджик ще пропищят от ромите. Те и сега ходят из дворовете на съселяните си и прибират де-що видят, но след такова съдебно решение, ще може да се очаква всичко от тях и вече никой няма да не смее да ги пипне с пръст. По повод решението на съда ямболец коментира: “Откакто циганите станаха роми – много се ограмотиха за правата си. Ток не плащат, вода – въобще, държавата им плаща помощи и те изобщо не смятат да се хващат на работа, а само крадат, защото и съд не ги лови. Сега се видя, че и на държавните символи да посегнат – пак нищо няма да им се случи. Вчера станахме свидетели, че е виновен този, който ги задържи когато вършат золуми. Те знаят, че за тях всичко е позволено, защото щом алармират разните правозащитни организации, от там веднага ще нададат вой до небесата – нали трябва да си оправдаят парите, които получават".
Марина Шиварова, БЛИЦ