Семейство лекари и тяхната дъщеря са осъдени за данъчни престъпления, длъжностни присвоявания и документни престъпления за стотици хиляди, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново, цитирана от dnes.bg. Тодор Хинов е признат за виновен и е осъден за това, че през периода от септември 2010 г. до декември 2013 г. в Габрово като управител на ДКЦ "Акта – Медика” ЕООД, Севлиево, скрил данъци в размер на 107 872 лв., като не подал декларация. През периода от юни 2010 г. до юли 2013 г. като едноличен търговец Хинов не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв.
За времето от от април 2011 г. до април 2013 г. медикът не декларирал други облагаеми доходи, изплатени от ДКЦ "Акта – Медика" ЕООД за 2010, 2011 и 2012 г. и не внесъл дължимия данък върху доходите на физическите лица за общо 9071 лв.

По трите обвинения му е наложено наказание 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Съпругата му Катя Хинова е призната за виновна и е осъдена за това, че на 22 август 2011 г. в Севлиево като длъжностно лице в качеството си на член на съвета на директорите на "Акта – Медика" АД, присвоила 77 000 лв. Тя изтеглила сумата от банковата сметка на ДКЦ-то и на същата дата я внесла в личната си банкова сметка.

Установено е, че Хинова е присвоила още 13 000 лв., като на два пъти изтеглила сумата и внесла парите по сметка на дъщеря си Елена. Катя Хинова не платила и данъци в размер на 1059 лв. Осъдена е на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да упражнява професия и дейност, свързани с управление или отчитане на парични материални ценности за срок от 3 години.

Съдът е признал за виновна и дъщерята Елена Хинова, че като ръководител звено изследване и развитие клинични проучвания в ДКЦ "Акта – Медика” ЕООД в Севлиево, присвоила общо 10 000 лв., собственост на ДКЦ-то и ги внесла в личната си сметка.

Като длъжностно лице е укрила и данъчни задължения в размер на 2185 лв. Наложено и е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок. Наказанията съответстват на тези, поискани от прокурора. Присъдата подлежи на обжалване или протест.

Окръжна прокуратура-Габрово възнамерява да протестира присъдата в частта на оправдаването за част от престъплението на Тодор Хинов за период, в който медицинският център се управлявал от друг лекар.