Все още от Министерството на отбраната работят по разчистването на последствията от взривовете в поделение 18250 в Челопечене. Тези дни военните ще проведат нови леки и контролирани взривове, които с нищо няма да застрашат сигурността на населението и екологичната среда. Това съобщиха специално за Агенция БЛИЦ от МО. Действията се огласяват по повод запитване на независим депутат, който се е поинтересувал днес какво се случва.
Налага се провеждането на контролирани разриви на боеприпаси, които не могат да бъдат безопасно транспортирани за последващо утилизиране, съобщават от МО. Разривите ще бъдат с малък интензитет и ще се извършват при спазване на оперативните разписания за безопасност на сапьорския екип. Те ще се извършват в район с радиус до 2 километра от поделението.
За предстоящите оперативни действия са уведомени писмено и устно кметовете на Челопечене, Чепинци, Кремиковци, Враждебна и Нови Искър. В района на взривовете се спазват всички екологични правила, категорични са военните.
Дейностите по новите взривове се извършват под командването на генерал-лейтенант Галимир Пехливанов - заместник-началник по операциите на Генералния щаб на Българската армия.
През изтеклите 2 месеца ежедневна сапьорска дейност в района е допуснат само един лек инцидент. На 7 октомври, в 11.30 ч., на площадката за разснаряжение на боеприпаси в Челопечене, вследствие взривната вълна капитан Николай Петков Николаев от 54-ти инженерен батальон–Белене получава лека повърхностна рана над дясната вежда. /БЛИЦ