В ранните часове на петъчния ден евродепутатът Андрей Ковачев сигнализира във Фейсбук за пребит българин в Охрид. По думите му става дума за секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.

"Момчето е в болница", казва Ковачев, а полицията е информира.

"Секретарят на българския културен клуб в Охрид е в болница в тежко състояние. Опитах се да се свържа по телефона с момчето, чухме се за съвсем кратко, в изключително тежко състояние беше, каза, че не може да говори, имаше лекари около него и помолих да говоря с друг около него, но явно не беше подходящ момента", уточни Ковачев.

"Виктор Стоянов ми написа в месинджър, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин", обясни Ковачев в сутрешния блок на bTV.

Жесток опит за убийство, изригна Джамбазки за пребития секретар на български клуб в Македония

"Северна Македония и България трябва да реагират", каза Ковачев, който заяви, че българският консул се е заел със случая.

И тримата нападатели са идентифицирани и се очакват ефективни наказания. 

"Това не е единичен случаи. Много българи се обръщат в последните няколко дни към мен да ме питат какво да правят и как да се защитят.

Наистина това е въпросът, който е и към македонското вътрешно министерство, към полицията, към медиите в Македония. Това не е нещо банално.

Когато една част от твоето общество бива свободно преследвана и никой да не излиза да те защити. Това са македонски граждани, това са наши граждани, които няма как да ги нападат за това, че те изразяват своята идентичност. Категорично и ние се противопоставяме срещу това", обясни Ковачев.

Той обясни, че ще сигнализира европейските институции. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук