Абонати на „Глобул” могат да заведат дела срещу мобилния оператор заради подтикване на децата им да изпращат SMS за участие в играта „100 на 100”, която се организира от телекома, каза за „Новинар” адвокат Марин Марковски. В рекламата липсва предупреждение, че деца под 21 години не могат да участват в играта, защото тя е хазартна, казаха експерти.
Миналия месец комисията по хазарта сезира прокуратурата, тъй като проверката на ведомството показа, че играта е хазартна, а за провеждането й не е искано разрешение от ведомството. Стойността на един SMS e 1,20 лв., което в пъти по-скъпо от таксата за обикновени съобщения към телефони, което го определя като хазартен залог. В началото на октомври телекомът започна кампания, в която призовава клиентите си да изпращат SMS, за да могат да участват в томбола с награда автомобил "Мерцедес".
Марковски обаче посъветва ощетените родители, чиито деца са били подведени да изпращат съобщения, за да спечелят автомобил „Мерцедес”, да не съдят телекома за материални щети, защото в случая обезщетението е много малко - стойността на SMS-а - 1,20 лв., а за морални.
По думите му процедурата при дело за нанесени материални щети е много тежка и се разпростира във времето. Ако сега родител заведе иск срещу „Глобул”, ще трябва поне месец да чака обвинението да бъде предоставено на мобилния оператор, посочи Марковски.
След като съдията разгледа казуса, ще насрочи дата за дело, което ще е най-рано през февруари следващата година, а решение ще бъде взето чак през март. Има вероятност от забавяне и заради неявяване в съдебната зала на някои от свидетелите или вещите лица, допълни той. Освен това ищецът – в случая ужилените абонати на компанията, ще бъде натоварен допълнително с разходи за адвокати, каза Марковски.
Според адвокат Александър Кашъмов това е сложен казус и задължително трябва преди това да се направи анализ на ситуацията. Според него може да се заведе дело за нанесена морална щета, но въпросът трябва да се проучи от специалисти. Трябва да се има предвид и позицията на телекома, тъй като те като обвиняеми могат да се защитят с аргумента, че родителите са виновни, защото са предоставили мобилния телефон на детето си, добави той. Ужилени родители обаче репликириха, че са дали телефоните на децата си за сигурност, а не за да трупат сметки от томболи и хазартни игри.
Заради играта с мерцедесите „Глобул” бяха разследвани и глобени със 150 000 лв. от комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според закона стойността на наградата не трябва да надвишава десет минимални работни заплати. В момента минималното месечно възнаграждение средно за страната е около 240 лв., а цената на колата, която дава телекомът като награда, е над 30 000 лв. /БЛИЦ