Общинският съветник от ДПС Иван Славков, обвиняем за това, че организирал и ръководил престъпна група за склоняване на жени към проституция, за трафика им, за разпространение на дрога и пране на пари ще си остане в ареста. Днес Варненският окръжен съд за втори пореден път след първоначалното му задържане остави без уважение молбата на адвокатите на Славков за изменение в по-лека на мярката за неотклонение.
Бившият президент на ФК "Спартак" Варна Иван Славков е в ареста от 20 октомври миналата година и се разследва затова, че от юни 2007 до края на август 2008 създал и ръководил организирана престъпна група за склоняване на жени към проституция, за трафика им, за разпространение на наркотици и пране на пари. Престъпната група е била и въоръжена. Славков е третият общински съветник, който се разследва по това мащабно дознание. Веселин Данов и синът му Христо са в ареста от септември 2008, а в рамките на досъдебното производство прокуратурата е повдигнала обвинение на повече от 20 лица, всички съпричастни в различна степен към престъпната организация.
Днес преди да изслуша жалбата на Славков, съдът остави без уважение молбата на адвокатите му за отвод на съдия У. Савакова. За втори пореден път защитата твърди, че съдията е предубеден и дори, че е сезирала затова Инспектората на ВСС. Проверка, извършена от Председателя на ВОС е установила, че контролният орган не е установил никакви нарушения в дейността на съдия Савакова и няма пречки тя да се произнесе по днешния съдебен казус.
В рамките на съдебния контрол днес ВОС отново прецени законосъобразността на ареста на Славков. Преценката на събраните в хода на досъдебното производство доказателства - гласни, писмени, веществени, както и на заключенията от експертизите, назначени по дознанието и СРС, за пореден път отведе съда до категорично обоснованото предположение, че общинският съветник е извършител на престъпленията, за които се разследва. Събраните доказателства безспорно установяват наличието на пирамидална структура, със стройна организация и прецизна отчетност на изработеното от проституиращите жени и от продажбата на дрога. Събрани са много показания от експлоатираните жени и от техни сводници, които са посочили конкретни лица, връзките между тях, както и механизмите за събиране и отчитани на печалбите от престъпната дейност. Днес съдът прецени не само сложността на престъпния механизъм, но и тежестта на наказателната репресия / от 5 до 15 години "лишаване от свобода"/. Опасността Славков да се укрие е реална, а не хипотетична, както твърди защитата му. Нещо повече. съдът намира, че ако е с по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да се опита да окаже въздействие върху свидетели.
Досъдебното производство, на което Главният прокурор е удължил срока до 24 май тази година е вече във финалната си фаза. Предстои предявяване на обвиненията на близо 24 лица, сред които и Славков. ВОС потвърди ареста на общинския съветник, но отказа на Варненска окръжна прокуратура да определи двумесечен срок, в който ново обжалване на процесуалната мярка за принуда е недопустимо.
Определението на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна на 31 март от 11,00 часа, информират от съда. /БЛИЦ