Пловдивският районен съд остави в ареста групата от 11 мъже от Левски и Ветово, обвинени в извършване на телефонни измами, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Магистратите наложиха мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Серафим С. (44 г.), Атанас А. (34 г.), Найден Д. (21 г.), Атанас П. (32 г.), Пламен П. (28 г.), Николай А. (18 г.), Васко А. (18 г.), Атанас П. (40 г.), Марин И. (35 г.), Георги П. (17 г.) и Венцислав М. (16 г.). Обвиненията срещу тях са, че са извършили измами, като са се представяли за длъжностни лица, а измамите са в големи размери и представляват особено тежък случай. Съдът прецени, че са налице основанията за налагане на най–тежката мярка за неотклонение. Всеки един от групата е обвинен в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода по чл. 210, НК от 1 до 8 години, а по чл. 211, НК от 3 до 10 години. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията. Преценено е, че е налице реална опасност да извършат друго престъпление. Взета беше предвид и високата обществена опасност на деянията и факта, че част от обвиняемите са вече осъждани. Определението подлежи на обжалване и протест в 3–дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.
Искането за налагането на мярката „задържане под стража“ бе гледано при закрити врати, тъй като са използвани специални разузнавателни средства (СРС). При залавянето на групата са участвали над 100 служители от областните дирекции на МВР в Пловдив, Русе и Плевен и Дирекция „Противодействие на общата престъпност”. Оперативните действия на криминалистите са започнали след като в полицията в Пловдив са получени множество сигнали от граждани, станали жертва на телефонни измами. Измамите са били по схемата: техен близък е виновен за пътнотранспортно произшествие, ранил е или е причинил смъртта на хора, след това се предлага срещу значителна сума той да бъде освободен под гаранция. Димана Тодорова, БЛИЦ