Дядо Гавриил освети параклис с размерите на клетка за птици в ловешкия лагер на смъртта "Слънчев бряг" днес. По-късно Ловчанският митрополит отслужи панихида в памет на жертвите на тоталитарния режим.
По-малко от 100 души от Ловеч, Плевен и София се включиха в поклонението. Сред тях бе и главният секретар на СДС Иван Сотиров. За първи път обаче в неговата вече 19-годишна история не се състоя традиционното шествие поради малкия брой хора и мразовитото време, а мнозинството от хората пристигнаха с коли.
Откриването на параклис бе многогодишна мечта на оцелелите лагерници, която ред отговорни демократи обещаваха ялово да изпълнят от 1990 г. насам. Последен от тях бе Пламен Юруков. Днес обаче така и не стана ясно в прослава на кой християнски закрилник се открива храма миниатюра.
"Добре е да се знае, че тези от вече мъртвите лагерници, които са правили приживе добро, ще възкръснат за живот вечен, а техните палачи, ако са си отишли без покаяние и прошка, ще отидат на осъждане", отсъди дядо Гавриил.
Според Иван Сотиров през последните 20 години България е управлявана както от онези, които са с вина за комунистическия терор до 1989-а, така и от техните синове и внуци. Тепърва у нас истинската декомунизация престояла.
"Това е една крайна несправедливост. Тук не става въпрос за мъст, а за справедливост, защото днес е позорно, когато е определено със закон, че комунистическият режим е престъпен, комунисти да ни управляват. Крайно е и на Бузлуджа да се правят огромни сбирки на хора с плакати на убийци като Сталин и Ленин, а край тях млади момчета и момичета да ходят с фланелки, възхваляващи Съветския съюз и световни престъпници, виновни за гибелта на десетки и стотици милиони хора. И ако днес в България има грабеж, има съсипване на държавата, то е точно затова, че тя се управлява за пореден път от комунисти. Изключително важно е да пазим спомена за жертвите на комунизма, тъй като той е и гаранция, че такива престъпления няма да се повторят никога повече в България!", заяви още главният секретар на СДС. /Гергана Димитрова, БЛИЦ