Сигналът за катастрофата, при която загина Милен Цветков, е получен в 18:16 часа в неделя. В 18:19 часа екипът тръгва, а в 18:23 часа е на мястото. Екипът се чувства безкрайно обиден. С риск за живота си са стигнали за 5 минути до катастрофата, заяви пред bTV говорителят на Спешна помощ  Катя Сунгарска.

„Този реанимационен екип е тръгвал за доказан случай на Ковид-19, който е трябвало да бъде извозен за лечение.

Линейката е била на няколко метра от централата, били са облечени с предпазни средства”, поясни Сунгарска.

По думите й, екипът веднага се пренасочва. „На мястото на катастрофата заварват мъж, дълго време за нас бе неизвестен, в много тежко състояние – в кома. Когато екипът е дошъл, някакви хора са били надвесени над него и са му правили изкуствено дишане.

Опитали са да хванат венозен път, но кръвоносните пътища са били колабирали. Опитали са да интубират, но състоянието му не е позволявало и това”, разказа още тя.  

„Екипът ни го е заварил по гръб, това не е добре за състоянието, в което е бил. Трябвало да е на една страна, със свит крак”, обясни Сунгарска.

Причина за смъртта на журналиста Милен Цветков са травмите, вследствие на удара. Това са заключенията след аутопсията, цитирани от БНТ.

Той е бил с множество наранявания на вътрешните органи. Получил е 4 несъвместими с живота травми. Една от тях е разкъсване на аортата, предизвикала вътрешен кръвоизлив, сочат данните от аутопсията.

От удара Милен Цветков е получил тежка гръдна травма. Белите му дробове са били контузени, счупени са били ребрата му от 3-о до 11-о.

Според медици е възможно Цветков да е останал в съзнание до 5 минути. Травмите му обаче категорично са били несъвместими със живота, казаха лекари. Те посочиха, че за да бъде спасен, е трябвало веднага след удара журналистът да бъде вкаран в операционна, а лекарите да са знаели какво му е. Но на практика това е.