От Спешна помощ дадоха извънреден брифинг относно смъртта на 62-годишния мъж от Елин Пелин. Припомняме, че съпругата на мъжа Илона Александрова твърди в социалните мрежи, че той е бил гол и е плачел и въпреки това са отказали да го приемат

Говорителка от Спешна помощ показа документи, наричащи се картони. Те доказват, че за около 20 дни мъжът е посетен 6 пъти от екип на "Спешна помощ" филиал Елин Пелин.

И добави:

"За пореден път уточнявам, че Спешна помощ не лекува. Предназначението на екипите ни е да се иде на място, ако адресът е спешен и състоянието на пациента изисква то да бъде стабилизирано. Идеята е пациентът с най-малки рискове да бъде транспортиран до лечебното заведение. Нашите екипи работят с временни диагнози, защото имат само слушалка, медицинска чанта, двете си ръце и познание и опит в главата си.

След като се транспортира пациентът в спешна помощ, му се правят различни изследвания, конкретизира се диагнозата и му се прави лечение. Нашите екипи не извършват това и нямат тези правомощия. Нашите екипи не пишат рецепти. Надявам се наистина хората вече да разберат, че екипите ни са за спешни животозастрашаващи състояния, а не за прегледи.

При първото посещение в началото на месеца мъжът не е изисквал хоспитализация, затова е бил оставен у дома. Същият ден отново се вика Спешна помощ. Вторият ни екип е предложил хоспитализация, за да е по-спокоен пациентът. Той обаче е отказал. Четири дни по-късно, отново сме викани за този пациент. Той е прегледан, отново е отказал хоспитализация, защото на другия ден е имал записан час за преглед при специалист. Съпругата му се е разписала.

Следващото викане е след седмица. Пациентът е преведен в Александровска болница и е хоспитализиран там. Какво се е случило в болницата, не е наша работа, не го знаем и няма нужда да го знаем. Следобед на 19-ти от Александровска казват, че състоянието му изисква извеждане в отделение Гръдна хирургия, с каквото болницата не разполага. 

Опитваме да го хоспитализираме в София мед. Пътувайки натам, се оказва, че има позитивирал пациент и се спира приема в отделението".

Какво се е случило по-натам, че пациентът да почине и целият коментар на Спешна помощ гледайте във видеото: