Отказани са разрешителни за регистрастрация на търговски обекти по Закона за храните на трима търговци от Ловешко, съобщи днес Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/-Ловеч.
Според нея от 26.01. до 01.02.2009 г. в област Ловеч са открити 20 заразни заболявания от групата на чревните и капковите инфекции - 3 ентероколита в Ловеч; 3 салмонелози и 1 вирусен хепатит тип А в Троян; варицела в Троян, Ловеч, Тетевен, Луковит, Карлуково, Петревене; туберкулоза в Ловеч и Малиново и скарлатина в Ловеч.
Според РИОКОЗ-Ловеч острите респираторни заболявания за областния град са 90,8 на 10 000 население, ниска за сезона.
От 26 януари насам нейни инспектори са извършиха общо 164 проверки, от които 42 са по насочен контрол за наличие на опасни стоки в търговската мрежа и по получени нотификации по системата RAPEX. Не са открити вредни за здравето стоки. Издадени са общо 7 предписания за провеждане на хигиенни мероприятия и общо 6 заповеди за заличаване регистрацията на обекти с обществено предназначение.
Взета е проба за анализ от хранителна добавка, производство на "Фитофарма" ЕООД - с. Орешак по сигнал от РИОКОЗ - Пловдив.
Шест пък са проверените административни обекти и автомобили от таксиметровия транспорт по спазване на Наредбата за забраната на тютюнопушенето на закритите обществени места и закритите работни помещения. Нарушения няма.
През януари здравните инспектори на РИОКОЗ извършиха и 14 проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ. Издадени са 5 предписания за провеждане на противоепидемични мероприятия и 7 акта на медицински лица за нарушение на противоепидемичния режим на работа. /Гергана Димитрова, БЛИЦ.