Кости от над 50 човешки скелета бяха открити при проучвания на приземието на игуменарната в манастирския комплекс “Свети Иван Рилски” на хълма Трапезица. Предполага се, че това са жертви на унищожително земетресение през Средновековието.

Находката е изключително необичайна, защото останките не са положени в анатомичен порядък. Не можем да говорим за погребения или масов гроб, тъй като не бяха открити никакви следи, доказващи извършен християнски ритуал, категоричен е археологът ст.н.с. д-р Йордан Алексиев, който ръководи проучванията в този сектор на историческия хълм.
При досегашните проучвания на манастирския комплекс са открити следи от силно земетресение, при което са били сринати основните сгради. Човешките останки са открити под близо 3-метров слой строителни материали.
До момента сме се натъкнали на скелети, които не са пълни, и на отделни фрагменти от човешки тела и черепи, обясни д-р Бранимира Димитрова, която ръководи екипа. Тепърва ще определяме колко общо са индивидите, както и техните пол и възраст, но вече знаем, че сред тях има мъже, жени, деца и юноши. Все още не знаем причината за тяхната смърт, но следи от насилствени въздействия по тях няма. Ще трябва да се консултираме с археолозите, за да може с помощта на съвместните ни знания да изградим обща хипотеза, допълни антропологът.
По черепите на два от индивидите са намерени следи от т.нар двулентова изкуствена деформация. Този обичай е характерен за прабългарите, когато идват по нашите земи, а след покръстването той престава да се практикува масово, обяснява Алексиев. Има вълна и на т.нар. късни номади от ранното Средновековие, свързано главно с прабългарската етническа общност. Нищо чудно през Второто българско царство обичаят също да е бил практикуван, а тъй като един от черепите е на женски индивид, може да става дума за брак или други родствени връзки.
По-скоро се касае за полуразпаднали се тела, които са пострадали вследствие на земетресението и са се свлекли от горния етаж, споделя една от хипотезите си археологът. Той е решил да влезе във връзка и с представители на Института по геофизика и сеизмология при БАН, които да му предоставят данни за земетресенията в района на Търново през Средновековието. /БЛИЦ