Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е получил снимки на гроба на единствения български генерал, загинал през Първата Световна война, който се намира в Македония, съобщава в утрешния си брой вестник "Телеграф".

Генерал (посмъртно) Климент Иванов Джеров е роден на 8 август 1867 г. в град Охрид. Баща на четири деца. Произведен подпоручик на 27 декември 1885 г. Участвал в Балканската и Междусъюзническата война. Получил звание полковник на 1 ноември 1913 г. Служил като началник на 19 полково военно окръжие, в 8-и, 11-и, 26-и и 33-и пехотни полкове. През 1915 г. е назначен за командир на 21-и пехотен Средногорски полк. Под командването на полковник Климент Джеров полкът участва във военните действие срещу сръбската армия и англо-френските дивизии в Македония и в сраженията при Страцин, Куманово, Криволак и долината на река Вардар. Полковник Климент Джеров е убит на 3 декември 1916 г. в сражения на Завоя на река Черна. Посмъртно е произведен в чин генерал-майор.
Божидар Димитров е информирал за местонахождението на гроба юриста проф. Александър Джеров, наследник на именития пълководец. "Като се разлистят дърветата, ще тръгна да го посетя. Той е име в нашия род", заяви Джеров, цитиран от "Телеграф". Досега той не е знаел къде се намира гробът.
Паметникът е пречупен на две. Горната част внимателно е положена до долната. Изработен е от добре полиран гранит със запазена снимка на генерала в рамка. Паметникът е от типа "войнишка пирамида", с издължена пирамидална част. 
Снимките са получени само седмица след като владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър публично обяви, че "дори не е имал помисли" да събира българските кости и паметници в обща братска могила, посветена на "насилствено" мобилизираните "македонци" в Българската армия през годините на Първата Световна война - 1915 - 1918 г. и Втората Световна война - 1941 - 1944 г. Божидар Димитров заяви, че вероятно поради големия шум, който се вдигна напоследък с мераците на битолския владика, много патриоти, сред които и свещеници от епархията на владиката Петър, от Македония в последните дни му носят снимки на запазени български войнишки паметници. /БЛИЦ