Пластика на слива с размерите на топка за американски футбол получи в дар кметът на Троян Минко Акимов в троянското с. Орешак днес при откриването на 16-ия поред Празник на сливата и сливовицата, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч.
Фиестата стартира с изстрел от черешево минитопче. За първи път в 16-годишната й история тя се състоя не под открито небе, а в палата номер 9 на местното Национално изложение на художествените занаяти заради дъждовното време.
В традиционния конкурс за най-добра домашна сливовица първа награда взе с 20-годишна ракия Иван Бебевски от Орешак, а негови подкласници станаха съселянинът му Марин Драгнев и Цочо Бановски от с. Бели Осъм.

В късния следобед на деня Празникът на сливата и сливовицата ще отгърми с нова сила в Троян. Там от 16 ч ракиената вакханалия ще продължи в Троян с изваряване на сливовица и сливов мармалад, с ритуал за берекет на сливите и конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни състезания, и концерти на фолкансамбъл "Булритъм" от Димитровград, и на финалистката от "Мюзик айдъл" Нора. Атракция номер 1 обаче се очаква да е връчването на буре със 17-годишна девица на кмета Акимов. Според организаторите градоначалникът не бил известен за готвената му изненада.
В същото време в планинския град трябва да започне и изложение на производители на ракии от Сухиндол Русе, Сливен и Троян. Форумът ще мине под наслова "Срещата на ракиите" и се организира за първи път. /БЛИЦ