Делото срещу ексбанкера Христо Александров за източване на над 208 милиона неденоминирани лева от „МИК – Автомобилно застраховане“ бе отложено за 1 декември, предаде кореспонентът на БЛИЦ.
Парите са били предоставяни от април 1992 до октомври 1994 година за доверително управление и под формата на депозити на Финансово-брокерската къща на Александров „Пловдив”, която не е имала лиценз за банкова дейност.
Александров се яви в съдебната зала без защитник и представи пълномощно от адвокат Ина Лулчева, която ще го представлява следващия път. Делото е върнато от Върховния касационен съд за повторно разглеждане, след като първоначално Александров получи по него 10-годишна присъда за присвояване в особено големи размери. По-късно престъплението бе преквалифицирано в „злоупотреба с доверие” и наказанието му намалено на 4 години лишаване от свобода. Парите, предмет на процеса, са били превеждани от генералния директор на застрахователното дружество - професора по застрахователно право Христо Драганов. За фалшифициране на документи на него му е наложена условна присъда от 2 години с тригодишен изпитателен срок, която е потвърдена от ВКС.
Димана Тодорова, БЛИЦ