Върховният касационен съд отмени ефективната присъда на депутата Владимир Кузов по делото за хомосексуален контакт с малолетен и я замени с условна с 5-годишен изпитателен срок, съобщават от ВКС.
Така отпада дадената от предна инстанция присъда от 3 години затвор, която бе постановена от Софийски градски съд на 9 май 2007 г., а по-късно бе потвърдена и на апелативна инстанция.
Народният представител е признат за виновен по обвинение за хомосексуални действия с Николай Кирилов. Съдът е решил условната присъда да бъде прочетена и в залата на Парламента. Върховният касационен съд счита, че по начин на изтърпяване, наложеното на подсъдимия наказание лишаване от свобода е явно несправедливо. Софийският апелативен съд недопустимо е оценил в тежест на подсъдимия процесуалното му поведение, т.е. липсата на самопризнание, смята най-висшата инстанция. Според Темида липсват данни хомосексуалните действия да са се отразили негативно върху физическото и психическо здраве на пострадалото лице. За подсъдимия са налице положителни характеристични данни, той е с чисто съдебно минало, с висока степен на образование, трудово и социално ангажиран, се казва в съдебното решение. Самият съдебен процес е оказал влияние на подсъдимия в посока на преосмисляне на поведението му и не се налага той да бъде изолиран от обществото. /Милан Николов, БЛИЦ