Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите на двама медици, подсъдими за смъртта на родилка и бебе. Обвиненията срещу докторите Димитър А. и Севдалина К. бяха за това, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения и нарушения на медицински разпореди и нормативни актове са причинили смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и детето през есента на 2013 г.
Родилката постъпва в габровската болница на 11 септември след преносване на плода. Там въпреки желанието и да бъде изродена със секцио, лекарите в АГ отделението отказват. На 26 септември младата жена ражда дете, момче което часве по-късно умира. А самата родилка развива сепсис и е транспортирана в болницата в Плевен, където въпреки усилията на лекарите да я спасят, на 4 октомври тя също умира.

След проведените множество разследвания от различни институции, прокуратурата повдига обвинения на бившия шеф на габровското АГ отделение, д-р Димитър А. и колежката му водила раждането на Деси, д-р Севдалина К. направените съдебно – медицински експертизи откриват допуснати множество грешки и нарушения на медицинските стандарти. Окръжният съд в Габрово призна двамата подсъдими за виновни и постанови пет години ефективно лишаване от свобода за д-р Димитър А. и три години условно с петгодишен изпитателен период за колежката му Севдалина К. Освен това двамата са лишени и от правото да упражняват лекарска професия за срок от по пет години. И двамата осъдени обжалват присъдите си и твърдят, че са невинни.

Според апелативната съдебна инстанция във Велико Търново при разглеждането на делото са допуснати съществени процесуални нарушения. Не се установява наличие на конкретни обвинения в действие или бездействие от страна на подсъдимите, нито е обоснована причинната връзка между всяко конкретно нарушение и настъпилият престъпен резултат. По този начин според магистратите е било допуснато нарушение на правото на защита на обвиняемите, като те са били лишени от възможността да разберат за какво точно са предявените им обвинения. Поради това и апелативният съд отменя присъдите срещу двамата лекари и връща делото за ново разглеждане от окръжния съд в Габрово.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
 
Източник: Монитор