Поради изтичане на информация в медиите за подготвяна специализирана полицейска операция съвместно с ВКП, окръжните и районните прокуратури в страната, за работа по криминалния контингент, проверка на дискотеки и питейни заведения за непълнолетни и малолетни посетители, заповедта за провеждането й е отменена. Това съобщават от пресцентъра на МВР.
На 8 декември т.г., на редовното седмично съвещание на професионалното ръководство на МВР, ръководено от генералния комисар Павлин Димитров, е било решено ежегодната специализирана полицейска операция за работа по криминалния контингент да се проведе от 11 до 13 декември за времето от 22 до 4 часа в трите дни, на територията на цялата страна. Поради изтичане на информация за операцията към медиите, провеждането й е отменено.
Анонимни обаждания в редакциите от името на полицаи са съобщили, че ръководството на МВР е разпоредило привеждането на структурите в бойна готовност, за да ги задържи на работните им места и да възпрепятства включването им в подготвяните за 13 декември протестни действия пред сградата на МВР в София.

Друга информация, получена от полицейски източници в медиите, твърди, че генералният комисар Павлин Димитров е изпратен в командировка в чужбина, за да бъде държан далеч от протестиращите след публичното му изявление, че “ако има протести, неговото място е там”. По този повод от МВР уточняват, че Павлин Димитров е на работно посещение в Париж за среща с генералния директор на Френската национална полиция Фредерик Пешнар. Визитата е планирана още през лятото на тази година и има за цел да подготви протокол за полицейско сътрудничество между България и Франция, който да бъде подписан от министрите на вътрешните работи на двете страни при предстоящото посещение на министър Мишел Алио Мари в София.
Първоначално планираната командировка на Павлин Димитров в Париж беше за времето от 10 до 14 декември, но след обявяването на протестните действия на полицаи за събота /13 декември/, генералният комисар Павлин Димитров получи нареждане от министър Михаил Миков да съкрати престоя си във Франция. Той ще се върне в България в петък вечер. /БЛИЦ