"Да запушим булеварда" - с този призив еколози се събират на кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Граф Игнатиев". Протестът е заради заплахата "единствените директори на природни паркове, които не допускат инвеститори да унищожават природата и бъдещето ни да бъдат уволнени под натиска на кметове от ДПС и БСП". Вече е уволнен директорът на парк "Витоша", който опази парка досега от хиляди инвестиционни намерения, следват уволнения в парк "Странджа" и "Врачански Балкан", алармираха еколозите чрез съобщението си във "Фейсбук".
Движението по "Патриарх Евтимий, "Граф Игнатиев" и "Васил Левски" бе спряно за десетина минути с блокада при светофарите пред Попа, след това еколозите се пръснаха, видя репортер на БЛИЦ.
"Разтревожени сме от сведенията за уволнение на директора на природния парк „Витоша” и от появилата се в последните дни информация за възможно уволнение на директорите на природните паркове „Странджа” и „Врачански Балкан”. Смятаме, че зад подобни действия на Държавната агенция по горите прозират инвеститорски домогвания и интереси на кметове от управляващата тройна коалиция и най-вече – на мандатоносителя – турската етническа партия ДПС". Това заявяват от ВМРО в позиция, разпространена до медиите.
Директорите на трите природни парка - Тома Белев, Стефан Златаров и Николай Ненчев - години наред ръководят успешно огромни защитени територии, които напоследък станаха обект на нечисти бизнес намерения, е посочено в текста. Войводите припомнят, че Белев и Златаров активно се противопоставят на всякакви посегателства върху парковете „Витоша” и „Странджа”. Преди време пък с действията си Николай Ненчев попречи на идеите за превръщане на старата джамия във Враца в действащ мохамедански храм.
"Като родолюбива организация ВМРО не може да бъде безразлична към съдбата на българската природа", заявяват от партията. "Затова решително се противопоставяме на всякакви опити за партийно кадруване в институциите, натоварени да я опазват. Смятаме, че това е уродлива практика, която проличава още по-възмутително в предизборната ситуация. Бъдещето на българската природа засяга всички нас и не може да става заложник на конюнктурни и користни партийни и икономически стремежи". /БЛИЦ