БСП изпадна в проблемна ситуация по време на кризата с коронавируса. Започна да потъва от дневния ред, нямаше я. Това заяви политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Сега БСП се опитва да се върне в мача. В края на 2019-а противопоставянето между социалистите и ГЕРБ бе основно“, смята Ганев.

„Предсрочни парламентарни избори едва ли ще има. Основната битка ми се струва, че е това кой ще бъде основният опонент на ГЕРБ. Имаме един полюс и той е ясен от сега – това е ГЕРБ. За негова алтернатива се борят БСП и евентуалната партия нагосподин Трифонов, която чака регистрация“, каза той.

„Манолова и Цветанов също дават заявки, но към момента нямаме данни как точно обществото би ги приело и какъв е техният потенциал. Рано е още да се коментира кой с каква тежест е. Много вода ще изтече до формирането на партиите им. Има значение и кои лица ще бъдат около тези формации“, смята Ганев.
 


Димитър Ганев

Според него има шанс и за формирането на всеобщ фронт срещу ГЕРБ.

На въпрос дали Божков има влияние върху политическите процеси в момента Ганев каза, че е факт, че в последните седмици той е успял да създаде няколко новини.

„Въпросът е до каква степен инициативите му имат легитимност. Първо той е фигура с нарушена репутация и имидж и второ – няма доказателства към обвиненията му“, смята Ганев.

„За момента постъпките на Божков ми изглеждат като сценарии тип „Цветан Василев“. Това, което видях последно, е анкета за политически проект. Да видим какво ще стане“, коментира  Ганев.

Според него управляващите биха били доволни от политическа инициатива на Божков. „Тогава той влиза в тяхното поле, а те на него са силни“, смята политологът.

Господин Цветанов миналата година понесе сериозна имиджова щета. Не може да очакваме някаква свръхеуфория около неговата инициатива сега. От друга страна той беше много сериозен организационен фактор в ГЕРБ. Не е ясно дали това ще му е достатъчно, за да влезе в парламента“, каза Ганев, но изрази съмнения, че това ще му помогне.

"Най-големите играчи и в следващия парламент ще са ГЕРБ, БСП и ДПС, без значение какво ще стане на изборите. ГЕРБ е вече почти 11 години на власт. Когато една партия е на власт, се изхабява", предупреди той. 

"Основният въпрос е кой ще успее да излезе като най-голям в битката, като опонент на ГЕРБ. Важно е и кого всъщност ГЕРБ ще припознае за свой опонент. Това също ще спомогне за формирането на нагласите на обществото. Важно е да се види кой ще ядоса най-много Борисов", смята Ганев.