Във II САГБАЛ „ Шейново” екип с ръководител д-р Попов извърши иновативна операция по отстраняване на матката и яйчниците без разрез и без налагане на шевове, съобщиха от болницата. Използвана бе специализирана лапароскопска апаратура. Този метод позволява пациентите да се възстановяват бързо и безболезнено при минимална кръвозагуба и следоперативни сраствания.
Класическата абдоминална хистеректомия се извършва посредством разрез на коремната стена с дължина от 10-15 см. с последващо залавяне, срязване и шев на всички тъкани , шев на коремната стена и кръвозагуба средно от 200 до 800 мл. Следоперативния престой е от 5 до 7 дни, като обикновенно се прилага антибиотична и антикоагулантна терапия . Възстановителния период е от 15 до 30 дни.
Тоталната лапароскопска хистеректомия с аднексите се извършва през 3 или 4 отвора с диаметър от 0,5 до 1 см. и при използването на Ligasure тъканите се залавят , коагулират и срязват с едно движение, без кръвозагуба и необходимост от шевове. На практика единствения конец се налага на влагалището след отстраняване на матката. Кръвозагубата е от 10 до 200 мл., не се налага антибиотична терапия. Възстановителния период е от 2 до 5 дни и козметичния ефект е отличен. След няколко месеца практически не остават белези по корема.

Методът е особенно подходящ за жени , държащи на бързо завръщане към активен начин на живот, работа и спортна дейност. /БЛИЦ