По време на 33-дневния си плен на "Маласпина касъл" българските моряци успели да си произвеждат вода дори и на котва. Храна имали достатъчно, успели да си осигуряват вода за миене, разказа по телефона пред Нова тв капитанът на кораба Дарин Матеев. Той се оплака от хигиената на сомалийските пирати. Към края на пленничеството корабът изглеждал доста зле.
Всички от екипажа са добре, потвърди Матеев. Нямало наранявания по време на инцидента, само уплашени хора. „Маласпина Касъл" сега плава за Коломбо, Шри Ланка, където трябва да разтовари.
За самото отвличане капитанът разказа, че са се движели по коридора, определен за охраняване. Според него той е прекалено близо до сомалийския бряг, по-добре би било да е изтеглен на север, към йеменския бряг. Когато се появили пиратските лодки, успели да отбият първата атака, но щом на мостика се появил пират с автомат на гърба, станало ясно, че по-нататъшната съпротива е излишна. Скоростта на плавателния съд паднала от маневрите, защото товарът бил догоре.

От десетилетия на територията на Сомалия няма държава и това, което правят, е единственият им начин да живеят, коментира Дарин Матеев. Събрали от моряците всичко - дрехи, телефони. Оставили им само това, което е на тях.
Корабът „Маласпина Касъл" беше отвлечен на 5 април в района на Аденския залив. Освободен беше на 9 май в 17.25 ч. Седмица по-рано е бил платен откуп от британския собственик на кораба. За размера на откупа капитанът отказа да коментира, според съобщенията той е бил 2 млн. долара. /БЛИЦ