Към 15.00 ч. проходът на Републиката вече е почистен и отворен, съобщиха от полицията в Стара Загора. Движението е възстановено с ограничение за товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета – да се движат задължително с вериги.
Почистен и отворен за движение е и пътят Гурково – Мъглиж. Възстановено е и движението по направления Шипка-Дунавци и Казанлък-Шипка.

Проходът Шипка все още е затворен и се почиства.  На автомагистрала “Тракия” и в останалата част на областта пътните настилки са мокри, почистени и обработени. Движението е без ограничения, при зимни условия.

Пътна полиция апелира към водачите да се съобразяват с интензивните промени в пътната обстановка и да предвиждат възможността за снегонавявания и заледявания на мократа и заснежена настилка. При навлизане в заснежен и заледен участък да не употребяват спирачки, а да намаляват скоростта, с помощта на двигателя, като не изключват от скорост, да увеличат значително дистанцията от автомобила пред тях и да не предприемат изпреварвания. Преди да предприемат пътуване се осведомяват предварително за прогнозата за времето и за пътната обстановка и да се погрижат автомобилът да бъде оборудван за движение в зимни условия – с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация, с подходящи гуми, вериги против сняг и работещо устройство за почистване на предното стъкло. Да осигурят достатъчно гориво, в случай, че им се наложи дълго и бавно пътуване в колона.  Да не спират и да не се движат в аварийното лента за да осигурят достъп на автомобилите на полиция, пожарна и пътнопочистващите машини, както и да не изпреварват снегорините, съветват от полицията.

По пътищата в областта ще има засилено активно полицейско присъствие през цялото денонощие. Ще се извършват засилени проверки и в населените места и ще се налагат строги санкции на грубите нарушители на закона. /БЛИЦ