Шестият църковно-народен събор на Българската православна църква (БПЦ) ще продължи с трета сесия от 9 до 12 декември в Рилския манастир. Това решение взe днес на втората си сесия висшият форум на БПЦ, съобщи в Ловеч отговорен църковен деятел.
Според него участниците в събора излезли с декларации относно новия семеен кодекс, закона за културните ценности и проекта за нов закон за училищното образование. Комисия с председател Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и с членове митрополитите Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай ще разгледа предложенията на епархиите и до 1 декември ще трябва да е готова с консолидирания текст до края на проектоустава. Взето е решение документите от втората сесия на събора да се публикуват в "Църковен вестник" с цел да достигнат до широката църковна общност. Окончателният текст на решенията на втората сесия също ще станат ясни след отпечатването им в официалното издание на БПЦ. Главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум ще отговаря за по-бързото обнародване на деянията на събора.
Утре сутринта в Рилския манастир Сливенският митрополит Йоаникий ще води Св. Литургия като сред клиросните певци ще е Русенският митрополит Неофит. Повечето от архиереите и другите делегати отпътували от обителта още днес следобед.
Гергана Димитрова, БЛИЦ