Над 800 животни ще участват в Панаира на домашни любимци „Зоо ревю 2008“ в края на седмицата в Пловдив, предаде кореспондентът на БЛИЦ. На панаира ще бъдат показани 300 кучета, 70 котки, 300 гълъба, 120 канарчета, папагали, екзотични влечуги и растения.
За първи път тази година ще бъдат демонстрирани елементи от изпита „Пригодност за живот на кучето в градска среда”. Той е задължителен в държавите от ЕС, очаква се до 2-3 г. да бъде въведен и в България. „Кучето е вид оръжие и ако то се задейства, отговорност носи неговият стопанин”, коментира Андон Тодоров, председател на Киноложко дружество – Пловдив, което е съорганизатор на «Зоо ревю». Целта на този изпит е да се докаже, че кучето не е опасно, а хората да бъдат предпазени от наранявания и заболявания, пренасяни от четириногите питомци. Демонстрацията е част от съвместната програма на Международен панаир Пловдив и Киноложкото дружество в града за популяризиране на кучетата като помощници, а не само като домашни любимци.
Пет екстериорни изложби – три за кучета, за котки, за гълъби и канарчета, както и много състезания са предвидени по време на «Зоо ревю». Ще бъдат организирани 3 нови забавни конкурса, в които жури ще е публиката: Най-красиво танцуваща двойка стопанин и куче; Най-добре представящи се бебе и куче; Аз и моето куче – първи артисти. В програмата са включени и традиционните специализирани конкурси, на които домашните любимци ще бъдат оценявани от съдии от България, Румъния, Русия, Словакия и Швеция и ще получат сертификати.
На 1 ноември ще се състоят специализираните екстериорни киноложки изложби, на които ще се състезават домашни любимци от 10 класа. На другия ден ще се проведат и Екстериорни киноложки изложби с присъждане на титли С.А.С. и С.А.С.І. В. Екстериорна изложба на канари и гълъби е предвидена за 31.10, а награждаването е на следващия ден. Традиционната изложба на котки е на 1 и 2.11., а награждаването на 01.11. от 16 ч и 02.11. от 13 ч. Ирландски керибултериер е сред най-впечатляващите експонати. Кучетата от тази порода се раждат черни, а умират бели, като според възрастта променят цвета си в тъмносив и син.
За първи път в България ще видим овчарка, която е съвсем черна и по-малка от обичайното, шведски лапхунд, известен като северна овчарка, папагали от видове, които досега не са показвани в страната. Част от екстериорната киноложка изложба на кучета с титли С.А.С. са професионалните и любителски конкурси за: дете с куче (от 7 до 13 г.); млад водач (от 13 до 18 г.); професионален водач (над 18 г.); двойки; група на потомците; развъдници; BIS ветерани; BIS бебе; BIS подрастващи; BIS млади; BIS най-красиво куче на изложбата; най-лакомо куче; прилика на стопанин с кучето му. Най-малките посетители могат да участват в забавна викторина. Хората, чието хоби е отглеждането на домашни любимци и екзотични растения, отново ще могат да се срещнат на 31 октомври на традиционната борса за свободна размяна на домашни любимци и екзотични растения.
Изложбата е отворена за посетители от 10 до 19 часа, в последния ден – до 16 часа. Входът е 2 лева.
Димана Тодорова, БЛИЦ