Пандизчиите от врачанския затвор масово съдят „Главна дирекция изпълнение на наказанията“ за мизерните условия, в които пребивават, пише BulNews. Само за последния месец в административния съд в града под Околчица са заведени над 10 дела от пандизчиите, с които искат да бъдат обезщетени за лошите условия в панделата. Всеки един от исковете е с минимално обезщетение от 10 000 лева, но магистратите уважават едва 1 500 лева от сумата.
Цифрите показват, че за последните няколко години исковете срещу държавата скачат главоломно, защото магистратите признават за факт мизерията и постановяват от „Главна дирекция изпълнение на наказанията“ да платят определени суми на пандизчиите. Именно този факт кара все повече затворници да водят дела и да щипнат по някой лев. Оказва се, че започването на процеси срещу затвори отдавна е любимо хоби на много от пандизчиите, особено на тези, които са зад решетките за дълъг период от време.

Основното, от което се оплакват лишените от свобода е че не са на лице елементарни битови условия. От документите по делата става ясно, че те нямат постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода, банята и умивалнята са в много лошо състояние и недостатъчни да обслужат всички пребиваващи в общежитието, което не им давало възможност да задоволят хигиенните си нужди. Затворниците не можели да изперат и изсушат дрехите си, а в спалното помещение имало гризачи и инсекти. Не им се осигурявало и достатъчно отопление, а наличното се осъществявало по примитивен начин.
Сред оплакванията са и липсата на психолог, лекар и зъболекар. Всички пандизчии твърдят, че заради тези условия са претърпели физически и психически дискомфорт, унижение, срам, неудобство, страдание и трудности.

Причината да не бъдат уважени в пълен размер претенциите на затворниците е, че от лошите условия не са настъпили трайни увреждания на физическото и психическото им състояние.

Според европейските магистрати проблемът произтича от множество фактори, като един от тях е, че местата за лишаване от свобода са малко, а сградите са морално остарели. Без значение какви са финансовите възможности на страната ни тя е задължена така да организира системата за изтърпяване на наказанията, че това да не води до нечовешки и унизителни условия на задържане.

Европейският съд за правата на човека дори се е произнесъл, че ако България не вземе мерки, тя ще трябва да се откаже от строгата наказателна политика и да приеме система за налагане на алтернативни наказания.