Две въздушни машини - хеликоптер и самолет, прелетяха много ниско над Бургас в промеждутъка от 9,40 и 9,45 часа. Трасето, по което те преминаха, вероятно определено от РВД, бе необичайно ниско - на не повече от 100 метра от високите блокове в жк "Изгрев" и жк "Лазур", съобщава Флагман.

За няколко минути хората наизлязоха по балконите и останаха шокирани по улиците, тъй като ясно различаваха огромното черно туловище на хеликоптера, след който на около 300 м, летеше малък самолет - бял с жълти ленти. За няколко минути настана паника сред по-невротизираните бургазлии, чуха се и реплики за странни конспирации, опасност за здравето и живота на населението.

След настояване от наша страна да се изясни причината за появата на летателните апарати над самия град, от пресцентъра на ОДМВР-Бургас извършиха проверка и съобщиха следното: "Машините са военни, хеликоптерът придружавал малкия самолет в необичайния му курс.

Самолетът бил много стар, собственост на Министерството на отбраната и е имал нужда от конвоиране за преместването му от една военна база в друга."