Патриарх Максим пристигна с личната си лимузина Мерцедес в Троянския манастир днес привечер, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
93-годишният глава на БПЦ ще води Светата литургия на храмовия празник на ставропигиалната обител Успение на Пресвета Богородица, 15 август. Службата ще започне в 9 ч. и в нея ще участват Русенският митрополит Неофит, главният секретар на Светия синод Стобийски епископ Наум, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарха и Деволският епископ Теодосий, игумен на манастира. След литургията ще се проведе традиционното литийно шествие с чудотворната икона Св. Богородица Троеручица от манастира до параклиса в местността Могилката.
Чудодейната икона на Св. Богородица Троеручица е една от трите чудотворни икони на Божията майка, които тази и миналата година бяха изложени за поклонение в катедралния храм "Свети Александър Невски" в София. Всяко лято на 15 август тя събира до 4-5 хиляди поклонници, молещи от нея закрила за себе си и ближните си, докосвайки я по пътя на литийното шествие. /БЛИЦ