Разграничавам се от действията на колегите, които вчера символично погребаха МВР. Това заяви генералният комисар на МВР Павлин Димитров по БНТ тази сутрин по повод вчерашните протести на полицаите. По думите му, тези, които си хвърляха пагоните в ковчега, нямат място в МВР.
МВР няма как да е мъртво, категоричен беше Павлин Димитров. По думите му тези действия на полицаите не са морални и професионални. Той призова всички, които са направили "този лош избор", сами да подадат оставките си и да напуснат.
Аз държа да работя в екипа на министъра, в същото време ще защитавам правата на служителите, но на първо място поставям професионализма, коментира още той. Димитров добави, че МВР е длъжник на обществото. Повишават се въоръжените грабежи, има несигурност в обществото, добави генералният комисар. Той призна, че има осезаем спад в реално разкритите престъпления, което от части се дължало на демотивацията на състава. Според Павлин Димитров ще има съкращение на щата, защото в някои областни дирекции численият състав не отговаря на потребностите. В тази връзка той подкрепи и диференцирания подход в заплащането на полицаите, тъй като служителите в големите областни градове работят с различна натовареност. 

Полицаите обаче са категорични, че няма да отстъпят от исканията си. Председателят на полицейския синдикат Иван Павлов обясни по бТВ, че служителите на МВР са отворени за диалог, но настояват да бъдат изпълнени исканията им. Ако получим някакво предложение, което си струва да бъде обсъдено, решението дали да го приемем или не ще бъде взето от всички, уточни той.
Полицаите искат да бъде променена глава 20 от Закона за МВР, с която да се регламентира синдикалната дейност. Освен това те настояват да бъде изменен Наказателния кодекс и да се регламентират по-тежки наказания за лица, които нападат служители на МВР. Подобряване на условията на труд, увеличение на месечните възнаграждения с 50 на сто от 1 януари 2009 г., заплащане на извънредния труд без ограничение на часовете, както и повече пари за храна и дрехи са останалите искания на полицаите. /БЛИЦ