Днес се очаква писмената заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, с която се отменя увеличението на цената на парното за абонатите в София и се връща старата цена от края на миналата година, съобщи БНР. Топлоенергията поскъпна с около 19% от началото на януари, но енергийният министър съобщи, че това няма да се отнася за клиентите на столичното дружество.
Вчера заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов посочи пред журналисти, че съгласно обещанието на министър Петър Димитров за намаляване на цените, във фактурите за февруарските сметки трябва да бъде приспаднато януарското увеличение и още от този месец абонатите да усетят намалението на цената. Според председателя на Асоциацията на топлинните дружества Валентин Терзийски предложението на ръководството на „Топлофикация - София” намалението да е с около 6% само към коректните абонати е практика, която прилагат частните топлофикационни дружества, за да бъдат стимулирани коректните клиенти.

За идеята един вход да плаща една сметка за ток, Терзийски коментира: "Основното нещо е да накараме чрез закона собствениците да се грижат за имотите си. Ако не желаят да ползват тази услуга, да се откажат от нея. Трябва да се даде възможност на хората те да регулират дали имат нужда от тази услуга и ако имат как да бъде организирана тя".

Според Валентин Терзийски социалната функция, която се вменява на топлофикационните дружества, трябва да се изпълнява от държавата. Той даде пример в Румъния, където 49% от сумата за топлинна енергия се заплаща от потребителя, а 51% от държавата под формата на енергийни помощи и при това за всеки един потребител. В България социалната политика се провежда чрез налагането на пределна цена, независимо че тя е по-ниска от себестойността на предлаганата услуга. /БЛИЦ