За да бъде оценена датата 9 септември, трябва да оценим нейните последици, а основната последица от случилото се е дълбоко разделение на българската нация, заяви президентът на България в периода от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов в ефира на bTV. 

Друга основна последица, според него, е повторното откъсване на страната ни от европейския цивилизационен процес. Първият път е при завладяването ни от османските турци, заради което пропускаме Просвещението и индустриализацията.

Властта, установена на 9 септември, е основната причина сега да сме най-бедни в ЕС, смята Стоянов.

Случилото се тогава е и основна причина за промяната на манталитета на българина и унищожаването на интелигенцията ни.

„Ако това не беше станало, сега щяхме да имаме пето поколение интелигенция, а не второ”, заяви Петър Стоянов.

„Народът беше приучен да се страхува от властта”, а това е една от най-лошите последствия, смята той.


Според него „идеалът се е превърнал в алиби на убийствата”, защото е много по-лесно да си убиец в името на идеал.

„Никой не оспорва ролята на съветската армия в победата срещу нацистка Германия, нито огромната цена, която плати Русия като жертви, но трябва да се погледнат последствията след победата” , категоричен е Стоянов, според когото трябва да има и дълбоко преосмисляне на периода преди 1944 г.

Като пример той посочи учебниците в Северна Македония, където българските войски се определят като фашистки и това е така, защото в нашите учебници са били описвани по същия начин.

„Носталгията по социализма се инспирира всеки ден и не само в България, което е непонятно за мен”, категоричен е Петър Стоянов.