Противно на разбиранията на някои хора, че планинските спасители работят най-вече зимата, това не се оказа така. Проучване на Агенция БЛИЦ установи, че сериозна работа за спасителните отряди има и през лятото, като и през междинните сезони. Въпреки проблемите със стара техника и скъпи униформи, планинските спасители си вършат перфектно работата и в жегите.
"Лятото в планината излизат много хора и също е много натоварено за работа", заяви специално за Агенция БЛИЦ шефът на планинските спасители Пенчо Бубакчиев. "Работим 365 дни по 24 часа на ден и за нас няма лято или зима. През лятото най-често работим издирвателно (когато хора са се изгубили) или транспортно (да транспортираме пострадал край планинско езеро). Не придвижваме наранения до болница, а до най-близката част на планината, откъдето може да го поеме линейка", разказва за Агенция БЛИЦ г-н Бубакчиев. Лятото се разчита изцяло на собствен персонал, като за зимата се назначават и сезонни служители за планинските курорти като Банско и Пампорово. Техниката се проверява и поддържа целогодишно, като проблем бил, че се използвали вече твърде стари коли. УАЗ-ките са вече стари и ненадеждни, оплака се шефът на планинските спасители. Практика било служителите да си купуват сами части от екипировката, която била много скъпа. Въпреки не толкова високите си заплати, нашите служители заделят и средства да се екипират, разказа Пенчо Бубакчиев.
Откакто се получи временно застудяване, не е имало случаи неподготвени туристи да тръгнат леко облечени, след което да се оплакват от измръзване, заявиха още от Планинската спасителна служба. /
Милан Николов, БЛИЦ