След като яйцата поскъпнаха, логично е и това да се случи с козунака за Великден. Очаква се да купуваме разфасовка от 800 грама за 5.30 – 5.50 лв.
Това прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР. <br /> <br /> &bdquo;Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет &ndash; от 13 &ndash; 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки &ndash; очевидно говорим за спекула. Сладкарският бранш реагира бързо и вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните. <br /> <br /> Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който, разбира се, е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година&rdquo;, коментира още той.<br /> <br /> &ldquo;Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното, каза Иво Бонев и посочи причините за задържането на цените. - На първо място това е изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бранш. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно.&rdquo;<br /> <br />