Община Пловдив ще поиска 3 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за спешно почистване на коритото на река Марица.
Почистването трябва да завърши до средата на октомври, когато се очакват по-силни есенни валежи, обясни главният еколог на Пловдив Христо Минков, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив. Той ще внесе утре искане за целево отпускане на средствата, които ще се използват за санитарна сеч на избуялата растителност. Възможно е възникване на тежка аварийна ситуация, ако не се извърши почистването, коментира Минков. Налице е предкризисна ситуация, тъй като коритото не е чистено от 4 години, обясни кметът Славчо Атанасов. Тогава санитарната сеч е струвала 2.3 милиона лева.
Предстои да се сформира комисия, която ще обходи поречието на Марица и ще набележи необходимите мерки. Заповед за структуриране на подобна комисия бе издадена от областния управител Тодор Петков още в края на февруари. Заради забавянето с пет месеца на изпълнението на разпореждането виновните общински служители ще бъдат наказани, а някои – уволнени, допълни кметът Атанасов. /БЛИЦ